Studenten RUG: ‘Rijksuniversiteit moet samenwerking met Confucius Instituut stopzetten’

Geef ambitie een stem!

Studenten RUG: ‘Rijksuniversiteit moet samenwerking met Confucius Instituut stopzetten’

Lees hieronder de woordvoering van onze fractievoorzitter David Jan Meijer:

De Rijksuniversiteit Groningen moet de samenwerking met het Chinese Confucius Instituut stopzetten, omdat het instituut een bedreiging vormt voor de vrijheid van studenten en medewerkers. Daar roepen RUG-studenten van diverse (Aziatische) achtergronden toe op, gesteund door universiteitsraadspartij De Vrije Student.

Het Groninger Confucius Instituut, dat zichzelf presenteert als centrum voor Chinese talen en cultuur, staat al langer ter discussie. Zo mogen medewerkers geen godsdienst beoefenen, is er een CI-directeur in Brussel opgepakt voor spionage en mag er alleen gebruik gemaakt worden van schoolboeken die goedgekeurd zijn door de Chinese authoriteiten. Ook draagt het Instituut actief bij aan zelfcensuur onder studenten, bestuurders en wetenschappers, zo werd het studenten eerder verboden om posters op te hangen die aandacht vroegen voor de mensenrechtencrisis in Hongkong.

‘Discriminatie en censuur zijn onacceptabel’ stelt DVS-fractievoorzitter David Jan Meijer ‘al helemaal op een universiteit waarin juist discussie over alle standpunten, visies en feiten mogelijk moet zijn. De academische vrijheid moet bij de universiteit voorop staan, dat kan niet wanneer je een actieve samenwerking aangaat met dergelijke partijen. Al helemaal niet nu de Chinese Communistische Partij heeft aangegeven dat dit instituut haar belangrijkste propagandainstrument in het Westen is.’

De RUG zou niet de eerste universiteit die de samenwerking met het instituut stopzet, al eerder stopten de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit Brussel, 30 Amerikaanse universiteiten en alle Zweedse Universiteiten de samenwerking als gevolg van deze signalen. De petitie kan volledig anoniem worden ondertekend op gcipetition.nl en wordt aangeboden aan het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen.